logo

KULTUR

Bok: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg

2018-01-16

Christer Bergström: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg
Vaktel förlag

Att invadera Sovjetunionen var Hitlers huvudplan under andra världskriget, konkretiserad i ”Generalplan Ost” och ”Plan Oldenburg”. Samtliga östeuropeiska territorier fram till Uralbergen, samt Kaukasus, skulle koloniseras och 45 miljoner slaver och judar förintas eller fördrivas. Alla förråd och industrier skulle fraktas till Tyskland eller förstöras. Folket skulle svältas ut.

Operation Barbarossa var namnet på den inledande invasionen. Den påbörjades 22 juni 1941 och angreppet skedde längs hela den sovjetiska gränsen, från Ostpreussen i norr till Rumänien i söder. Invasionen forsatte genom västra Sovjet men hejdades framför Moskva, och här vände det. Kriget skulle fortsätta, Stalingrad väntade, men Operation Barbarossa var död vid nyår 1941.

Christer Bergström börjar med att beskriva bakgrunden, Hitlers planer för krig och Stalins politik, samt båda krigsmakterna. Sedan följer kapitel för kapitel krigets olika faser, med det tyska angreppet och det sovjetiska motståndet, de första förintande slagen, pansarslagen i norr, framträngandet genom Ukraina mot Kiev och besättningen av det strategiskt viktiga Krim. Angreppet på och belägringen av Leningrad liksom kampen om Moskva ägnas flera kapitel, liksom ett särskilt kapitel åt det finska deltagandet. Ett intressant kapitel handlar om hur nästan hela den sovjetiska industriparken i  Charkov-Donetskområdet, Sovjets Ruhr, evakuerades österut och sattes upp på nytt. 

Boken avslutas med en avdelning ”resultat och slutsatser” i två kapitel: ”Den militära aspekten” och ”Förintelsekriget”. Under den senare rubriken visas Hitlers förintelsepolitik i sin fulla utsträckning: civilbefolkningens lidanden, utsvältningen av dem, den dödliga behandlingen av krigsfångar, massvåldtäkterna. Judarna är mest utsatta men också den slaviska befolkningen står på förintelselistan. Bergström respekterar tyskarna skicklighet. Han är mycket kritisk mot Stalins ledarskap. Men en sak beundrar och framhåller han mer än allt annat: de ryska soldaterna ”frontniki” och den ryska civilbefolkningen; deras mod, uthållighet, beslutsamhet, deras risktagande – allt.

I sitt sätt att skriva är Bergström saklig och noggrann. Hans ambition är inte bara att redovisa utan också att kritiskt granska. Den här boken är en sådan bok som ger läsaren en chans. Läs den!


Teckna en prenumeration här

Sisela Björnsson

KULTUR

När ska blodlösa DN få en ny Olof Lagercrantz?

Mats Parner

Idag tisdag är det precis 100 år sedan Rosa L bragtes om livet av representanter för de kretsar som obetydligt senare slöt sig till den österrikiske korpralen A Hitler. FiB/Kulturfronts Mats Parner läser en fantastisk essä av Olof Lagercrantz om Rosa Luxemburg, polsk-tysk socialist. 

KULTUR

Testa dina 68-kunskaper!

Demonstration, ockupationer, hungerstrejker och drömmen om revolutionen. I historikern och författaren Henrik Berggrens bok -68 utforskas det laddade året. FiB/K har gjort ett test utifrån boken. Hur radikalt var egentligen 1968? Testa dina kunskaper och skicka in till redaktionen - du kan vinna boken -68. 

KULTUR

Alex Schulman far med osanning i nya boken!

Mats Parner

Alex Schulman har gått för långt i den nya boken Bränn alla mina brev anser litteraturkritikern Mats Parner. Han ändrar datum på viktiga händelser så att det blir förtal av avlidna. Och frågan man ställer sig är vad som är sant i boken om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin?

KULTUR

Så stöttade DN:s kulturredaktion Kulturprofilen!

Idag inleds rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten i Stockholm. Det är inte bara Svenska Akademien som stöttat honom. Även några av landets största kulturredaktioner har krattat manegen åt honom. Här skriver en person som har haft stor insyn i det outtalade samarbetet mellan Kulturprofilens Forum och landets största kulturredaktioner. Läs om hur redaktionerna "sponsrat" Kulturprofilen och hans scen Forum.