logo

KULTUR

Bokrecension: Populistiska manifestet

2018-07-26

Populistiska manifestet
Göran Greider och Åsa Linderborg
Natur & kultur 2018

Populistiska manifestet behövs verkligen nu när det är valår och förhoppningsvis kommer de 151 teserna med ibland långa, ibland korta kommentarer bli lästa och reflekterade över. Bra att både höger- och vänsterpopulism granskas på detta genomgripande sätt. En noggrann genomläsning kan vara tung. Särskilt om man ska försöka tänka och om man råkar upptäcka att ens egna tankar och slutsatser inte alltid är särskilt välgrundade.  

I början av boken får vi en psykologisk iakttagelse som beskriver skillnaden mellan höger- och vänsterpopulism. ”Vänsterpopulismen vill ge allt åt alla. Det ger den en generös uppsyn”, till skillnad från den andra ytterligheten: ”Högerpopulism tenderar att bli grinig. Vänsterpopulism är en optimism.”

Naturligtvis stannar man inte där. Det skulle bli för enkelt och ytligt. Eller vad sägs om detta: ”Populismens oerhörda styrka ligger i det faktum att den vågar lova någonting annat än det bestående, alltså exakt det som europeisk socialdemokrati sedan några årtionden upphört att göra. Det är detta som borgerlighet och extremhögerledare är rädda för – att nya vänsteranspråk föds. Och här är paradoxen: Ett betydande mått av vänsterpopulism är en förutsättning för en reformism som vill något annat än att putsa fasader, en reformism som kan dunka ner högerpopulismen i skoskaften. Bara så får man engagerade människor med sig.”  

Har vi märkt något av detta i partiledardebatter och första maj-tal under de senaste decennierna?

Juholts försök till vänsterpopulism nämns liksom Göran Perssons nedtoning av samarbetet med LO samt det märkliga i att moderaterna oemotsagda fick kalla sig ”det nya arbetarpartiet” medan Mona Sahlin försökte vinna röster från mittenpartierna. Och vi har facit i handen nu.  

Även om mycket syns dystert med SDs framgångar i val och opinionsundersökningar ser det ut som om kurvan planas ut och börjar sjunka. De missnöjda är kanske missnöjda även med detta parti?

Boken är saklig och välskriven. Starkt kritisk mot det politiska skeendet, förstås, mot nationalism och populism, både från höger och vänster, men samtidigt försiktigt hoppfull. Vi kan bara vänta och se.

Stefan Estby

KULTUR

Alex Schulman far med osanning i nya boken!

Mats Parner

Alex Schulman har gått för långt i den nya boken Bränn alla mina brev anser litteraturkritikern Mats Parner. Han ändrar datum på viktiga händelser så att det blir förtal av avlidna. Och frågan man ställer sig är vad som är sant i boken om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin?

KULTUR

Så stöttade DN:s kulturredaktion Kulturprofilen!

Idag inleds rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten i Stockholm. Det är inte bara Svenska Akademien som stöttat honom. Även några av landets största kulturredaktioner har krattat manegen åt honom. Här skriver en person som har haft stor insyn i det outtalade samarbetet mellan Kulturprofilens Forum och landets största kulturredaktioner. Läs om hur redaktionerna "sponsrat" Kulturprofilen och hans scen Forum. 

KULTUR

Fanny å Farmor

Ett inlägg under pågående valrörelse av Kristina Eriksson och Hans-Magnus Meincke.

KULTUR

Musikaliskt mirakel

Margareta Zetterström

När Bach gjorde det inledande preludiet i Das Wohltemperierte Klavier spelbart för alla gläntade han på dörren till musikens underbara värld. Det menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.