logo

KULTUR

En historisk utblick på temat ord och inga visor

2017-12-12

Recensionsansvarige Mattias Arreborn tar en titt på tre titlar under temat ord och inga visor. De tre han sätter under sin lupp är Léon Bloy: Otrevligheter,  August Strindberg: Det nya riket samt Mary Wollstonecraft: Till försvar för kvinnans rättigheter.

Léon Bloy: Otrevligheter (1894; Alastor press, 2017)
Otrevligheter a¨r en novellsamling från 1894 om do¨d, vansinne och religiös ångest, skriven pa° lika grym som ofo¨rliknelig taggtra°dsprosa av Le´on Bloy (1846-1917); det ”sta¨ndiga raseriets fo¨rfattare” och ”invektivens geni”. Här presenteras för första gången på svenska denne sma¨delsernas sma¨ltugn som sliter upp onda blommor pa° modernitetens dyngho¨g, men katoliken Bloys misantropi drivs av en djup fo¨rtvivlan info¨r ma¨nniskornas do¨vhet info¨r Gud.

August Strindberg: Det nya riket (1882; Norstedts, 1999)
En klassiker i genren från Sveriges på sin tid kanske meste kverulant. ”Så mycket smörja här pratades, så mycken förfalskad svensk historia, så mycken chauvinism, sabelskrammel, uppgrävningar, trumvirvlar. Leipzig och Lützen, till och med Poltava, Hannibal och Karl XII, Gustav II Adolf och […] Sturar och Vasar.” 135 år gammal är Det nya riket en medryckande och hänsynslös uppgörelse med vissa aspekter av det svenska samhället som vi kan känna igen än i dag – snart sagt ingen går fri.

Mary Wollstonecraft: Till försvar för kvinnans rättigheter (1792; Ordfront, 2017)
År 1792, mitt under den franska revolutionen, gav den 33-åriga Mary Wollstonecraft ut sin bok Till försvar för kvinnans rättigheter. Det är ett verk skrivet med självsäkerhet och briljans. Författarinnan skräder inte orden när hon bemöter de författare hon anser har degraderat kvinnan – bland andra Rousseau, som hon själv beundrade. 
Till försvar för kvinnans rättigheter slår ett slag för kvinnans rätt till självständighet och intellektuell utveckling och betraktas som en av feminismens största klassiker.
 

Teckna en prenumeration här
 

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Klassikertipset: En förlorad värld

Mattias Arreborn

2018-03-13

Många svenskar som var i TV-mogen ålder 1982 tycks än i dag bevara minnet av Brideshead Revisited som Charles Sturridges och Michael Lindsay-Hoggs uppenbarligen mycket förtjänstfulla TV-serie med samma namn; ”världens bästa TV-serie”, och så vidare.

KULTUR

Bokrecension: Utan logik i Kassel

Christer Lundgren

2018-03-13

Avantgarde betyder förtrupp. Det är en militär term, som har lånats in i politiken och i kulturen. Men i vilken strid och för vem är den avantgardistiska konsten en förtrupp? 

KULTUR

Tvingad i landsflykt

Bengt Berg

2018-03-12

Abd al-Wahhab al-Bayati, född 1926 i Irak. Efter studier vid lärarhögskolan i Bagdad undervisade han i arabiska språket och litteraturen. Debuterade 1950. På grund av sitt radikala politiska engagemang förlorade han sitt arbete och tvingades i landsflykt – i Syrien, Libanon, Egypten, Österrike, Sovjet och Spanien.

KULTUR

Alexander är en konstruktion

Jan-Erik Back

2018-03-09

Alexander Bard föddes 1961 i Motala kommun som Bengt Magnus Bard, Alexander kom till senare. Precis om allt annat. Alexander är en konstruktion, inte en person. Jag ska berätta varför.