logo

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.

Kultur- och fritidsförvaltningen hänvisar sitt nej till dokumentet "Policy för programverksamhet, utställningar och medborgardialog i Växjö bibliotek.

Jan-Åke Karlsson, ordförande för kommunistiska partiet i Växjö, godtar inte förklaringen till varför föreläsningen i Fria Ordets hus stoppas.

- Först sa de att mötet var för politiskt och nu hävdar de att de har en uthyrningspolicy som går ut på att bara partier i kommunfullmäktige får hura. Men allt var bekräftat, affischer och flygblad tryckta. Och nu är vi utslängda, säger han till Smålandsposten.

Enligt Gunilla Friman, kultur- och fritidsförvaltningens chef, är Fria Ordets hus att betrakta som en filial till biblioteket och därför finns speciella regler. Enligt henne var det "olyckliga omständigheter" bakom att Fria Ordets hus först gav klartecken till föredraget.

Emma Asp, ombudsman för ABF Växjö, har inte uppfattat Fria Ordets hus som filial till biblioteket utan att "där ska alla demokratiska organsationer vara välkomna". 

- Jag tänker att vi får ju kolla om vi kan hjälpa till att ordna en ny lokal helt enkelt och vara lite praktiska, säger hon till tidningen.

Jan Bjerkesjö

NYHETER

FiB/K granskar presstödet! ETC fick hela 48 miljoner förra året!

Stefan Lindgren

Det mesta av det statliga presstödet delas ut av politiker till partianknuten media. Och flera av tidningarna är inte sena med att fuska. Förra året fick ETC hela 48 miljoner i presstöd, en tiondel av det totala presstödet! Stefan Lindgren granskar  härvan alla talar tyst om.

NYHETER

Förr och Nu som webbtidskrift!

Christer Lundgren

Sugen på att läsa något nytt i helgen? Nu har kulturtidskriften Förr och Nu återuppstått. Det är en till FiB/K närstående kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Och som nu finns som webbtidskrift. 

NYHETER

Broraset i Genua – Ingen överraskning

Margareta Zetterström

Journalisten Fabrizio Gatti visar att skadorna på den nu kollapsade Morandibron i Genua varit kända åtminstone sedan den 1 februari i år. Ändå vidtogs inga åtgärder. Det vittnar om en låt gå-mentalitet av monumentalt slag, menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.