logo

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.

Kultur- och fritidsförvaltningen hänvisar sitt nej till dokumentet "Policy för programverksamhet, utställningar och medborgardialog i Växjö bibliotek.

Jan-Åke Karlsson, ordförande för kommunistiska partiet i Växjö, godtar inte förklaringen till varför föreläsningen i Fria Ordets hus stoppas.

- Först sa de att mötet var för politiskt och nu hävdar de att de har en uthyrningspolicy som går ut på att bara partier i kommunfullmäktige får hura. Men allt var bekräftat, affischer och flygblad tryckta. Och nu är vi utslängda, säger han till Smålandsposten.

Enligt Gunilla Friman, kultur- och fritidsförvaltningens chef, är Fria Ordets hus att betrakta som en filial till biblioteket och därför finns speciella regler. Enligt henne var det "olyckliga omständigheter" bakom att Fria Ordets hus först gav klartecken till föredraget.

Emma Asp, ombudsman för ABF Växjö, har inte uppfattat Fria Ordets hus som filial till biblioteket utan att "där ska alla demokratiska organsationer vara välkomna". 

- Jag tänker att vi får ju kolla om vi kan hjälpa till att ordna en ny lokal helt enkelt och vara lite praktiska, säger hon till tidningen.

Jan Bjerkesjö

NYHETER

Lika lön för utländska arbetare

2017-10-24

På måndagkvällen fattade EU-ministrar beslut som innebär att utländsk arbetskraft ska få samma lön som inhemska. 

– Det var en bred kompromiss som inte delar Europa i två delar, öst och väst. Nu har vi ett brett stöd för det här förslaget och det är jag väldigt glad för. Det bådar gott från det fortsatta arbetet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter direkt efter mötet i Luxemburg.

NYHETER

Carl Johan De Geer får belöningsmedalj

2017-10-20

Regeringen tilldelar konstnären Carl Johan De Geer, konstnären Britta Marakatt-Labba samt förintelseöverlevaren Livia Fränkel belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för deras kulturella insatser på riksplanet.

Medaljen Illis quorum meruere labores används för att belöna personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Carl Johan De Geer tilldelas Illis quorum-medaljen, 12:e storleken, för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen.

NYHETER

Öppet brev till finska och svenska ministrar

2017-10-16

Undertecknare av ett öppet brev till finska och svenska ministrar hoppas att länderna ska ratificera konventionen för ett globalt förbud mot atomvapen och sålunda agera enligt den första FN-resolutionen samt röstningen i FN den 7.7.2017.