logo

KULTUR

Klassiker-tipset: Per Anders Fogelström

2017-12-13

I augusti i år var det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes i Matteus församling i Stockholm. Större delen av sitt liv bodde och verkade han dock på Södermalm i samma stad, och det är denna stadsdel som spelar en viktig roll som fond för flertalet av de händelser som skildras i Fogelströms mest populära romaner; från Mina drömmars stad (1960) till Stad i världen (1968).

Stadsserien är en bred släktkrönika som spänner över flera generationer, från 1860-talet till 1968, men också en historia om klassamhället under den här perioden, ett stycke arbetarhistoria, en skildring av högreståndsmiljöer som inte längre finns kvar, ett socialt dokument som visar på omisskännligt patos och engagemang, en berättelse om sederna i en rätt liten stad som snabbt förvandlas och blir ganska stor, i alla fall med svenska mått mätt, och samtidigt ska man minnas att det rör sig om skönlitteratur.

Genom Stad-böckerna stiftade många läsare bekantskap med delar av vår kollektiva historia som redan på 1960-talet höll på att falla i glömska. Fogelström levandegjorde på ett effektivt sätt det som till viss del gått förlorat, och det är än i dag dessa böcker som många av oss främst förknippar med författaren.

Fogelström var pacifist och starkt engagerad i flera av sin tids brännande frågor om fred och mänsklig anständighet. Det sociala inslaget är på så sätt naturlig del av ett författarskap av bestående relevans.

Lär mer om jubileumsåret här

Teckna en prenumeration här

ÅRET UT: KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Bok: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg

Sisela Björnsson

2018-01-16

Att invadera Sovjetunionen var Hitlers huvudplan under andra världskriget, konkretiserad i ”Generalplan Ost” och ”Plan Oldenburg”. Samtliga östeuropeiska territorier fram till Uralbergen, samt Kaukasus, skulle koloniseras och 45 miljoner slaver och judar förintas eller fördrivas.

KULTUR

Bokrecension: Blixt från oklar himmel

Olof Rydström

2018-01-16

Men vad står det egentligen? Det är en i bästa mening överraskande samhällskunskapsbok av Sara Granér. Rimmen håller samman tre olika saker, begrepp eller företeelser. Du tvingas själv fundera över samband – om det alls finns.

KULTUR

Film: Lyser med sin frånvaro på svensk biografscen

Joacim Blomqvist

2018-01-15

Ännu lyser den Oscarsnominerade haitiske Raoul Pecks film om de unge Karl Marx, Le jeune Karl Marx (Den unge Karl Marx) med sin frånvaro på den svenska biografscenen. Att filmen i huvudsak diskuterar Kommunistiska manifestets (Manifest der Kommunistischen Partei, 1848), tillblivelsehistoria verkar inte så intressant trots att det i år har gått 170 år sedan Karl Marx och Friedrich Engels, efter Kommunisternas förbunds beslut, inledde arbetet med denna klassiker. Att det dessutom har gått 100 år sedan ryska revolutionen slutligen populariserade Marx och Engels idéer, som elegant formulerades i Manifestet borde kanske ha ökat intresset för Raoul Pecks film.