logo

KULTUR

Klassiker-tipset: Per Anders Fogelström

2017-12-13

I augusti i år var det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes i Matteus församling i Stockholm. Större delen av sitt liv bodde och verkade han dock på Södermalm i samma stad, och det är denna stadsdel som spelar en viktig roll som fond för flertalet av de händelser som skildras i Fogelströms mest populära romaner; från Mina drömmars stad (1960) till Stad i världen (1968).

Stadsserien är en bred släktkrönika som spänner över flera generationer, från 1860-talet till 1968, men också en historia om klassamhället under den här perioden, ett stycke arbetarhistoria, en skildring av högreståndsmiljöer som inte längre finns kvar, ett socialt dokument som visar på omisskännligt patos och engagemang, en berättelse om sederna i en rätt liten stad som snabbt förvandlas och blir ganska stor, i alla fall med svenska mått mätt, och samtidigt ska man minnas att det rör sig om skönlitteratur.

Genom Stad-böckerna stiftade många läsare bekantskap med delar av vår kollektiva historia som redan på 1960-talet höll på att falla i glömska. Fogelström levandegjorde på ett effektivt sätt det som till viss del gått förlorat, och det är än i dag dessa böcker som många av oss främst förknippar med författaren.

Fogelström var pacifist och starkt engagerad i flera av sin tids brännande frågor om fred och mänsklig anständighet. Det sociala inslaget är på så sätt naturlig del av ett författarskap av bestående relevans.

Lär mer om jubileumsåret här

Teckna en prenumeration här

ÅRET UT: KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Alex Schulman far med osanning i nya boken!

Mats Parner

Alex Schulman har gått för långt i den nya boken Bränn alla mina brev anser litteraturkritikern Mats Parner. Han ändrar datum på viktiga händelser så att det blir förtal av avlidna. Och frågan man ställer sig är vad som är sant i boken om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin?

KULTUR

Så stöttade DN:s kulturredaktion Kulturprofilen!

Idag inleds rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten i Stockholm. Det är inte bara Svenska Akademien som stöttat honom. Även några av landets största kulturredaktioner har krattat manegen åt honom. Här skriver en person som har haft stor insyn i det outtalade samarbetet mellan Kulturprofilens Forum och landets största kulturredaktioner. Läs om hur redaktionerna "sponsrat" Kulturprofilen och hans scen Forum. 

KULTUR

Fanny å Farmor

Ett inlägg under pågående valrörelse av Kristina Eriksson och Hans-Magnus Meincke.

KULTUR

Musikaliskt mirakel

Margareta Zetterström

När Bach gjorde det inledande preludiet i Das Wohltemperierte Klavier spelbart för alla gläntade han på dörren till musikens underbara värld. Det menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.