logo

NYHETER

"Lägg ner strejkutredningen - facket levererar"

Foto Mårten Färlin

2018-03-21

Idag meddelade Hamnarbetarförbundet att man har närmat sig Transport och att den segslitna konflikten i Göteborgs containerhamn nu kan närma sig sitt slut. Det görs med förslag om ett möjligt samarbetsavtal, riksavtal, erkännande av skiljeman och gemensam avsiktsförklaring. Det innebär också att alla skäl för regeringen att fortsätta den så kallade stridsåtgärdsutredningen nu har fallit.

– Nu måste regeringen ta sitt ansvar för att värna den svenska partsmodellen och omedelbart lägga ner utredningen, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Stridsåtgärdsutredningen tillsattes för att lösa ett lokalt problem med en generell lösning. Det är feltänkt och hotar den svenska partsmodellen som har gett rekordfå strejkdagar och unik fred på arbetsmarknaden.

Dagens besked visar att facken tar ansvar för att lösa svåra och utdragna konflikter på ett konstruktivt sätt. Det ska jämföras med arbetsgivarsidans hela tiden ökande konfliktnivå. Det senaste var att utestänga skyddsombud vilket hotar det förebyggande arbetsmiljöarbetet och säkerheten på arbetsplatsen. 

– Politiken ska varken ta över parternas roll eller skjuta mygg med kanon, fortsätter Heike Erkers.

– Om utredningens läckta förslag blir verklighet skulle det riskera balansen i en väl fungerande modell både inom fackföreningsrörelsen och mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Det skulle de facto innebära att arbetsgivaren själv bestämmer sin motpart. Det bli det utvalda facket som bestämmer andra fackförbunds strejkrätt. Det kan vi aldrig acceptera, avslutar Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

LO välkomnar öppning i hamnkonflikten
LO välkomnar att Hamnarbetarförbundet ställer sig bakom LOs förslag på lösning av hamnkonflikten i Göteborg. Det meddelar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

- Efter en så utdragen konflikt är det modigt av Hamnarbetarförbundet att vilja skriva en avsiktsförklaring om sammangående med Transport. Att de dessutom är redo att teckna ett fredspliktsavtal med arbetsgivarna är mycket välkommet, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LO är beredda att hjälpa till i den fortsatta processen för att få en uppgörelse på plats så snart som möjligt.

- Vi är beredda att skjuta till alla resurser som krävs när det gäller till exempel juridisk hjälp att få alla dokument på plats. Det viktigaste är att vi så snart som möjligt får arbetsro i hamnarna. Det är bra för både Transports och Hamnarbetarförbundets medlemmar. Och inte minst för svensk arbetsmarknad, säger Torbjörn Johansson.

Läs även FiB/Ks reportage här

Redaktionen

NYHETER

SEMINARIUM OM ETT 75-ÅRIGT SKRIFTSTÄLLARSKAP

Söndagen den 14 april är det dags för ett seminarium om Jan Myrdal och hans 75-åriga skriftställarskap. Klicka dig vidare och läs om programpunkterna och anmäl dig...

NYHETER

FiB/K granskar presstödet! ETC fick hela 48 miljoner förra året!

Stefan Lindgren

Det mesta av det statliga presstödet delas ut av politiker till partianknuten media. Och flera av tidningarna är inte sena med att fuska. Förra året fick ETC hela 48 miljoner i presstöd, en tiondel av det totala presstödet! Stefan Lindgren granskar  härvan alla talar tyst om.

NYHETER

Förr och Nu som webbtidskrift!

Christer Lundgren

Sugen på att läsa något nytt i helgen? Nu har kulturtidskriften Förr och Nu återuppstått. Det är en till FiB/K närstående kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Och som nu finns som webbtidskrift.