logo

NYHETER

"Lägg ner strejkutredningen - facket levererar"

Foto Mårten Färlin

2018-03-21

Idag meddelade Hamnarbetarförbundet att man har närmat sig Transport och att den segslitna konflikten i Göteborgs containerhamn nu kan närma sig sitt slut. Det görs med förslag om ett möjligt samarbetsavtal, riksavtal, erkännande av skiljeman och gemensam avsiktsförklaring. Det innebär också att alla skäl för regeringen att fortsätta den så kallade stridsåtgärdsutredningen nu har fallit.

– Nu måste regeringen ta sitt ansvar för att värna den svenska partsmodellen och omedelbart lägga ner utredningen, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Stridsåtgärdsutredningen tillsattes för att lösa ett lokalt problem med en generell lösning. Det är feltänkt och hotar den svenska partsmodellen som har gett rekordfå strejkdagar och unik fred på arbetsmarknaden.

Dagens besked visar att facken tar ansvar för att lösa svåra och utdragna konflikter på ett konstruktivt sätt. Det ska jämföras med arbetsgivarsidans hela tiden ökande konfliktnivå. Det senaste var att utestänga skyddsombud vilket hotar det förebyggande arbetsmiljöarbetet och säkerheten på arbetsplatsen. 

– Politiken ska varken ta över parternas roll eller skjuta mygg med kanon, fortsätter Heike Erkers.

– Om utredningens läckta förslag blir verklighet skulle det riskera balansen i en väl fungerande modell både inom fackföreningsrörelsen och mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Det skulle de facto innebära att arbetsgivaren själv bestämmer sin motpart. Det bli det utvalda facket som bestämmer andra fackförbunds strejkrätt. Det kan vi aldrig acceptera, avslutar Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

LO välkomnar öppning i hamnkonflikten
LO välkomnar att Hamnarbetarförbundet ställer sig bakom LOs förslag på lösning av hamnkonflikten i Göteborg. Det meddelar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

- Efter en så utdragen konflikt är det modigt av Hamnarbetarförbundet att vilja skriva en avsiktsförklaring om sammangående med Transport. Att de dessutom är redo att teckna ett fredspliktsavtal med arbetsgivarna är mycket välkommet, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LO är beredda att hjälpa till i den fortsatta processen för att få en uppgörelse på plats så snart som möjligt.

- Vi är beredda att skjuta till alla resurser som krävs när det gäller till exempel juridisk hjälp att få alla dokument på plats. Det viktigaste är att vi så snart som möjligt får arbetsro i hamnarna. Det är bra för både Transports och Hamnarbetarförbundets medlemmar. Och inte minst för svensk arbetsmarknad, säger Torbjörn Johansson.

Läs även FiB/Ks reportage här

Redaktionen

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.