logo

NYHETER

Löften, löften!

2018-04-20

Löften, löften
Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit.

Han säger att den största risken den globala ekonomin står inför nu - och som snabbt rör sig från risk till verklighet - är att handelsgruffet mellan USA och Kina vidgas och undergräver tillväxtmöjligheterna. I senaste ronden av manövrar har president Xi lovat att ta bort en del restriktioner för ägande inom fordonsbranschen och finansiella tjänster.

"Men tidtabellen är otydlig och liknande löften har givits förut, utan seriös uppföljning", säger Baptist. "Vår analys visar att omkring 15 procent av den bilaterala handeln slutligen kan utsättas för ökad tull, innan fokus riktas mot hårdare regler för investeringar och för värdepapper - trots Xis senaste löften."

Här nämner chefsekonomen inte att president Trump startade detta potentiella handelskrig genom tullar på stål och aluminium och därtill speciella åtgärder riktade mot Kina. Kina har givit morska svar, men har också undvikt hårda konkreta motåtgärder.
(The Economist 2018-04-19)

Översättning Lasse Lindström

Lasse Lindström

NYHETER

SEMINARIUM OM ETT 75-ÅRIGT SKRIFTSTÄLLARSKAP

Söndagen den 14 april är det dags för ett seminarium om Jan Myrdal och hans 75-åriga skriftställarskap. Klicka dig vidare och läs om programpunkterna och anmäl dig...

NYHETER

FiB/K granskar presstödet! ETC fick hela 48 miljoner förra året!

Stefan Lindgren

Det mesta av det statliga presstödet delas ut av politiker till partianknuten media. Och flera av tidningarna är inte sena med att fuska. Förra året fick ETC hela 48 miljoner i presstöd, en tiondel av det totala presstödet! Stefan Lindgren granskar  härvan alla talar tyst om.

NYHETER

Förr och Nu som webbtidskrift!

Christer Lundgren

Sugen på att läsa något nytt i helgen? Nu har kulturtidskriften Förr och Nu återuppstått. Det är en till FiB/K närstående kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Och som nu finns som webbtidskrift.