logo

REPORTAGE

Mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten

2018-01-09

Tre och en timmes bilfärd utanför Guadalajara, huvudstaden i den mexikanska delstaten Jalisco, ligger Zapotitlán de Vadillo.

Becky García Acuña, skribent, och Maj Lindström, fotograf med fjorton år i Guadalajara, var på plats i Zapotitlán de Vadillo för att berätta hur de små producenterna av den traditionella, handgjorda spritdrycken mescal pressas av de stora producenternas starka organisationer. Hur de stora vill befästa sin kommersiella makt på de smås bekostnad.

Beckys rubrik är ”Mescal: mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten”. Hon kallar mescalen Förfädernas dryck.

Den lilla byn Zapotitlán de Vadillo ligger mellan vulkanen Colima och det imponerade naturreservatet Sierra de Manantlán.

Macario och Miguel Ángel Partida härstammar härifrån. Macario är solbränd lantarbetare och mescalmästare som närmar sig de nittio och Miguel Ángel är hans son, agronom, som tillsammans med fadern ägnar sig åt framställning av traditionell mescal.

Här tillverkas den traditionella mescalen Chacolo, som ägs av familjen Partida. Marcario var under många år daglönare i jordbruket och ägnade sig åt att plocka den agave för mescal som han stötte på under sina utfärder i bergen, sådana som i denna jordlott. Det finns en mycket stor variation av agave.

Carl von Linné namngav 1753 agave som härstammar från Mexico och tog in den i sitt systema naturae. En agavevariant, blå agave, används i tillverkningen av mescalens internationellt välkända storebror tequila.

Landskapet är trolskt och den sötaktiga doften av kokt agave översvämmar omgivningen, berättar Becky García Acuña. Macario och hans söner utför hela processen för hand. De skördar den mogna agaven som har växt i minst sju år, kokar det rensade agavehjärtat fyra eller fem dagar i en ugn i marken. Hjärtat mals och samlas i tunnor och enbart källvatten från vulkanen Colima tillsätts. Efter flera veckors vila destilleras musten för att förvandlas till mescal.

Förra året fick de traditionella mescaltillverkarna de stora och mäktiga emot sig. De fick ”order” om att byta namn på mescal till komil. Det var branschorganisationerna el Consejo Regulador del Tequila, CRT, el Consejo Regulador del Mezcal, CRM, och la CámaraNacional de la Industria Tequilera, CNT, som utfärdar certifiering för producenterna. De försökte dessutom förbjuda användning av ordet ”agave” om man inte hade certifierats.

Och den viktiga certifieringen kostar ungefär 20 000 kr.

Ännu är frågan inte avgjord.


_________________________________
TEXT | BECKY GARCÍA ACUÑA
FOTO | MAJ LINDSTRÖM
TEXTBEARBETNING | LASSE LINDSTRÖM
 

Teckna en prenumeration här

Becky Garcia Acuna

REPORTAGE

Förnybar folklig kraft ur folkrörelsetradition

Gustaf Forssell

2018-05-25

Efter fem års ihopsamlande av material och intervjuer kom boken ”Från stenyxa till hockeyklubba – Boken om Timrå” ut i maj 2016. Timrå var en del av det område längs Medelpadskusten, där Sverige blev till som industrination. Här växte sig också folkrörelserna starka. Syftet med boken har varit att berätta historien på ett sätt som ger sammanhang och underlag för förståelse av samhällsutvecklingen. Det som sker i dag i Söråkers Folkets hus är en levande bekräftelse på hur kulturarvet kan förvaltas för att attrahera dagens ungdomar. Det blev därför naturligt att avsluta boken med den berättelsen.

REPORTAGE

Cementerandet av det amerikanska klassamhället

Ingemar Ed

2018-05-23

Före kommunismerna i Sovjet och Kina fanns berättelsen om ett klasslöst samhälle i väster, ett land utan kungar och adelsmän. Efter sin resa i Förenta staterna 1831 skrev den franske adelsmannen de Tocqueville att ”antalet stora förmögenheter i USA är helt litet” och såg det som orsaken till den demokratiska anda han upptäckte i landet.

REPORTAGE

Stillsam betraktare av människan

Hans O Sjöström

2018-04-30

Tom Alandh har lyckats med det nästan omöjliga. Han är 73 år och pensionerades formellt från Sveriges Television vid 65 års ålder. Sedan dess har han arbetat lika mycket för företaget i ytterligare åtta år, han har eget tjänsterum och också ett klipprum (redigeringsrum) som har reserverats för honom och hans filmteam. Visserligen är han inte anställd – det blir man inte efter 65 – men han får naturligtvis ersättning för de mycket uppskattade filmer han gör åt sin gamla arbetsgivare, där han började arbeta 1971. Och han gör fortfarande minst lika mycket som han gjorde under sina ordinarie tjänstgöringsår. 

REPORTAGE

Svensk åklagare gav efter för brittiska påtryckningar

Christer Lundgren

2018-04-27

En svensk åklagare gav efter för brittiska påtryckningar i processen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Det hävdar den brittiska tidningen the Guardian, som publicerat utdrag ur nya dokument. Men de som följt frågan är oeniga om hur dessa nya uppgifter bör tolkas.