logo

REPORTAGE

Mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten

2018-01-09

Tre och en timmes bilfärd utanför Guadalajara, huvudstaden i den mexikanska delstaten Jalisco, ligger Zapotitlán de Vadillo.

Becky García Acuña, skribent, och Maj Lindström, fotograf med fjorton år i Guadalajara, var på plats i Zapotitlán de Vadillo för att berätta hur de små producenterna av den traditionella, handgjorda spritdrycken mescal pressas av de stora producenternas starka organisationer. Hur de stora vill befästa sin kommersiella makt på de smås bekostnad.

Beckys rubrik är ”Mescal: mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten”. Hon kallar mescalen Förfädernas dryck.

Den lilla byn Zapotitlán de Vadillo ligger mellan vulkanen Colima och det imponerade naturreservatet Sierra de Manantlán.

Macario och Miguel Ángel Partida härstammar härifrån. Macario är solbränd lantarbetare och mescalmästare som närmar sig de nittio och Miguel Ángel är hans son, agronom, som tillsammans med fadern ägnar sig åt framställning av traditionell mescal.

Här tillverkas den traditionella mescalen Chacolo, som ägs av familjen Partida. Marcario var under många år daglönare i jordbruket och ägnade sig åt att plocka den agave för mescal som han stötte på under sina utfärder i bergen, sådana som i denna jordlott. Det finns en mycket stor variation av agave.

Carl von Linné namngav 1753 agave som härstammar från Mexico och tog in den i sitt systema naturae. En agavevariant, blå agave, används i tillverkningen av mescalens internationellt välkända storebror tequila.

Landskapet är trolskt och den sötaktiga doften av kokt agave översvämmar omgivningen, berättar Becky García Acuña. Macario och hans söner utför hela processen för hand. De skördar den mogna agaven som har växt i minst sju år, kokar det rensade agavehjärtat fyra eller fem dagar i en ugn i marken. Hjärtat mals och samlas i tunnor och enbart källvatten från vulkanen Colima tillsätts. Efter flera veckors vila destilleras musten för att förvandlas till mescal.

Förra året fick de traditionella mescaltillverkarna de stora och mäktiga emot sig. De fick ”order” om att byta namn på mescal till komil. Det var branschorganisationerna el Consejo Regulador del Tequila, CRT, el Consejo Regulador del Mezcal, CRM, och la CámaraNacional de la Industria Tequilera, CNT, som utfärdar certifiering för producenterna. De försökte dessutom förbjuda användning av ordet ”agave” om man inte hade certifierats.

Och den viktiga certifieringen kostar ungefär 20 000 kr.

Ännu är frågan inte avgjord.


_________________________________
TEXT | BECKY GARCÍA ACUÑA
FOTO | MAJ LINDSTRÖM
TEXTBEARBETNING | LASSE LINDSTRÖM
 

Teckna en prenumeration här

Becky Garcia Acuna

REPORTAGE

Jadens mästare

Lasse Lindström

En enda skulptur kan ta år att skapa, när jademästaren Lin Bozheng snidar sina mest detaljerade verk. På en utställning vid Kinas kulturcentrum i Stockholm visade han upp egna arbeten, men även verk som hans far och son skapat. Här berättar FiB/K:s Lasse Lindström om sitt möte med jadens mästare.

REPORTAGE

De hjälper synskadade att få sin syn åter

Jan Fredriksson

Biståndsorganisationen Vision For All hjälpte behövande i Guatemala med synundersökningar och glasögon. Jan Fredriksson ingick i en grupp på åtta svenska biståndsarbetare. Här rapporterar han om insatsen.

REPORTAGE

Iranska möten

Göran Tonström

"Ett land är dess folk. Oavsett vilket politiskt system som råder, vilka som bestämmer, har eller tar makten. Det är människan som lever där, som är kärnan. Utan henne torr och död öken, hur bördig och mjäll jorden än är." Så inleds ett fotoreportage av Göran Tonström, som reste till Iran för att skildra folket.