logo

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Foto Screenshot

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.

Hon talade emot en ny lag som skulle tillåta industrin att borra på egendomar med många ägare om 75 procent av dem tillät det; tidigare har det varit 100 procent. Det var delegater som stödde lagen hon började läsa upp namnen på. Mötesordföranden som fick sitt namn uppläst klagade över att Lucas tog upp "personliga förhållanden", men hans och andras kampanjbidrag är offentlig handling.

"Att jag blev utkastad gav frågan större uppmärksamhet än om han själv hade läst upp namnen", sa Lucas som är kycklingfarmare och delägare till en aktuell egendom. En flod av små kampanjbidrag strömmade in till hennes kampanjkassa efteråt.

(Common Dreams)

Översättning Lasse Lindström

Se händelsen här

Teckna en prenumeration på FiB/K här

Lasse Lindström

NYHETER

Broraset i Genua – Ingen överraskning

Margareta Zetterström

Journalisten Fabrizio Gatti visar att skadorna på den nu kollapsade Morandibron i Genua varit kända åtminstone sedan den 1 februari i år. Ändå vidtogs inga åtgärder. Det vittnar om en låt gå-mentalitet av monumentalt slag, menar författaren och översättaren Margareta Zetterström. 

NYHETER

Nya piratdåd av Israel

Lars Drake

Nu har det hänt igen. Israel har kapat två fartyg på väg till Gaza för att bryta blockaden. Kapningarna har skett på internationellt vatten. Fartyget tvingades till israelisk hamn och besättningen fängslades. "Det är piratverksamhet och ett grovt brott mot internationell lag", skriver Lars Drake, kapten på Ship to Gazas segelfartyg Freedom mellan Varberg och Amsterdam.

NYHETER

Freedom seglar vidare mot Gaza för att bryta blockaden

Ship to Gaza Sweden

Ship to Gazas segeljakt Freedom fortsätter sin seglats och åberopar rätt till fri sjöfart på internationella och palestinska farvatten. Detta trots att norska Ship to Gazas fiskefartyg Al Awda igår bordades av den israeliska marinen i det område där Freedom kommer att befinna sig under onsdag och torsdag.

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.