logo

DEBATT

Miljön kan inte räddas i ett ojämlikt samhälle!

2019-02-08

Imorgon lördag fortsätter de Gula västarna att demonstrera i Frankrike. Den tändande gnistan för demonstrationerna var höjningen av bensin- och dieselskatter – en punktskatt som slår mot fattiga. Lars Drake, adjungerad professor i miljöekonomi och medlem i FiB/K skriver om varför miljön inte kan räddas i ett ojämlikt samhälle.

Den tändande gnistan för proteststormen Gula västarna som pågått i Frankrike sedan november 2018 var höjningen av bensin- och dieselskatter. Grunden var ett allmänt missnöje med orättvisor i samhället.

Den förändring av bensin- och dieselskatter som genomförts i Frankrike är som kritikerna påpekar inte försvarbar. Intäkterna ska ha använts till att betala av på statsskulden och öka satsningar på militären. Huvuddelen av statsskulden borde betalas av dem som har tjänat mest pengar under tiden statsskulden byggdes upp. Frankrike satsar mest av alla EU-länder på försvar så den delen är också svår att motivera.

Punktskatter, som det är fråga om här, är inte progressiva och drabbar därför personer med låga inkomster mer än andra. De med låga inkomster tvingas betala en större andel av sina inkomster till sådana skatter.

Det är dock inte miljöskatter det är fel på utan på det politiska ”paket” de ingår i. Det är rimligt att en del av intäkterna går till miljöåtgärder. Huvuddelen bör användas till sänkning av skatter för lågavlönade eller höjning av pensioner för dem som har låga pensioner. Det kan också vara rimligt att det även ges kompensation i någon form till landsbygdsboende. Om cirka 80 procent av intäkterna används till kompensation kommer miljöskatter sannolikt att accepteras

När högerkrafter ska genomföra en skatteväxling till förmån för miljön kan man utgå ifrån att det blir en skattesänkning som inte gynnar dem som har sämst ekonomi. Det är vad som sker sker i Sverige. Därför är det inte troligt att de kan genomföra en skatteväxling som får brett stöd i samhället.

En högerpolitik som leder till stora skillnader i ekonomiska villkor medför uppenbara svårigheter att införa och genomföra en effektiv miljöpolitik. De som är rika behöver inte alls ändra sin konsumtion när miljöskatter införs. De rika kan medvetet bryta mot lagar och betala böter. De kan muta politiker, journalister, statliga tjänstemän och domare för att gynna sina intressen. De rikas konsumtion, som har stor miljöbelastning, kommer med rätta att upplevas som utmanande av andra som med snål budget måste ändra sitt dagliga liv för att rädda miljön. Viljan att lojalt ställa upp för att skydda miljön eroderas.

Slutsatsen är att miljöskatter kan rekommenderas om de kombineras med riktad kompensation och att miljön inte kan räddas i ett ojämlikt samhälle.

Läs mer om de Gula västarna på

http://fib.se/article/gula-vaestarnas-vrede

Lars Drake

DEBATT

En bok om det nya klassamhället i Sverige!

Torbjörn Wikland

FiB/K:s Torbjörn Wikland läser Göran Therborns Kapitalet, överheten och vi andra – Klassamhället i Sverige – det rådande och det kommande och välkomnar en intressant bok om de ökade klassklyftorna i Sverige.

DEBATT

Wallströms lögnaktiga svar!

Christer Lundgren

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande om krisen i Venezuela är inte bara slirigt. Det är direkt lögnaktigt!

DEBATT

Kan Gula västarna bli verklighet i Sverige?

På Facebook finns redan minst två svenska grupper som heter Gula västarna. En med liknande budskap som Gula västarna i Frankrike. De ska ha en manifestation den 2 februari. Men det finns också en grupp med högerextrem och främlingsfientlig ton. De ska ha möte imorgon i Stockholm.   Men kommer vi att få se några Gula västar här i Sverige à la modell Frankrike? FiB/K har frågat runt.

DEBATT

Hon har skrivit boken alla borde läsa - om stormen kommer...

Torbjörn Wikland

Fortfarande är tusentals människor utan el på grund av stormen Alfrida. Journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg har skrivit Prepping - boken alla borde läsa inför nästa oväder eller krig. Torbjörn Wikland som själv hamnade mitt i ovädret recenserar boken.