logo

KULTUR

Satir: Från hålor in i den binära världen

Illustration: Carl Krantz

2018-01-26

Troll!

Undrar hur länge dessa varelser har funnits på jorden? Jag har inte hittat några exakta uppgifter om detta, men att de har funnits länge är i alla fall säkert.

Förr bodde troll i skogen och framför allt i berg. På den tiden ansågs troll lite dumma och avundsjuka. De ville till exempel gärna byta barn med människorna eftersom trollens barn inte var några skönheter att tala om. Trollen kidnappade gärna de skönaste bland unga kvinnor också. Det fanns alltid någon trollpojke som förälskat sig i en människokvinna och kidnappning med påföljande bergtagning var tydligen metoden för dagen. 

Jag å min sida tror att trollen väl var som troll är mest, dumma kan de inte ha varit i alla fall. De måste ju ha varit något av entreprenörer eftersom de satt på förmögenheter i sina bergsalar! Den ädling som människorna skickade för att befria jungfrurna ur trollens våld, fick ju oftast bara med sig en silverbägare ur denna skatt när han flydde hals över huvud. Inte visste ädlingen att han skulle rida tvärs plogfåran heller, det fick någon femtekolonnare bland trollen informera honom om. Så vem var dum egentligen?

Men detta om detta! Numer har trollen flyttat från sina hålor och in i den binära världen! Eller internet om man säger så. Dagligen och stundligen hör vi talas om dessa numer mytiska varelser som enligt nutidens trollexperter bor i så kallade trollfabriker. Därifrån styr de och ställer med vårt digitala flöde och sprider osakligheter om än det ena och än det andra. Allt för att, om än inte i eget syfte så i alla fall i någons, sprida desinformation i människovärlden. Eftersom dessa troll intill förväxling liknar människor så har de släppt företeelser som bortbytingar och kidnappning av skönheter. Sådant kan de lösa ändå. Numer har man andra mål, jobba för världsherravälde åt vem de nu vara må är det primära. Skapa förvirring är ett annat.

Vi ska inte förväxla dessa troll med de normalkorkade, hjärtlösa och anonyma människor som sprider sina misshagligheter, sin bitterhet och sin okunskap i olika diskussionsforum. Ni vet de som vi tycker är dumma troll och avfärdar. Nej, de riktiga trollen syns inte! De sitter lugnt och ostört och sprider desinformation och har inget intresse av att provocera. Jag vet inte hur rika de riktiga trollen är men en massa pengar är nog förutom herraväldet inblandade. Jag påstår detta eftersom desinformationen oftast är till för att se till att misskreditera alla jämlikhetssträvanden och all omfördelning av monetära tillgångar.

Numer har ädlingarna vaknat, även om det är i elfte timmen. Vi medborgare ska skyddas mot desinformation, i alla fall den som kommer från trollen. Den information/desinformation som kommer från politiskt håll och som vi i dagligt tal kallar ”valrörelse” och ”vallöften” får vi fortsatt stå ut med. Riktigt hur vi människobarn ska skyddas är man inte riktigt på det klara med. Eller vad vet jag, kanske är hela ståhejet med att få bort desinformation från nätet bara ett nytt trollknep för att förvirra oss ytterligare så att vi ska ta till oss mer desinformation. Anar jag Kafka här?

Alltnog, förr sas det att trollen sprack i solen! Eller blev till sten, buden är lite olika där. Men oskadliggjorda kunde de bli i alla fall. Som sagt har staten – förutsatt att jag är korrekt informerad – i sin oändliga visdom lovat att vi ska skyddas mot trollen. Någon silverbägare står inte på spel, men man behöver nog rida både kors och tvärs över de digitala flödena för att lura trollen. Men jag är pessimist. Så länge det finns människobarn som klickar på vartenda klickbete och suger i sig det som är skrivet där utan att faktakolla först, precis lika länge kommer vi att göda trollen. Vi ska inte underskatta effekten av en bra lögn som ställs mot en halvtaskig sanning. Bildning och förnuft är inte på modet längre, nu räcker det med att inbilla folk att den sämste av dem man stödjer fortfarande är vida överlägsen den bäste bland motståndarna. Då kan man ostört plundra fickorna på den som har fallit för inbillningen. För att parafrasera vad Lyndon B Johnson sa. Vilket jag för övrigt läste på nätet och då är det tamejf-n sant!

Teckna en prenumeration här

Jan-Erik Back

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på signerad gravyr av Åse Marstrander

2018-02-19

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond, avsedd att finansiera illustrationsjobb för FiB/K. Därmed kommer äldre konstverk ut ur förråden medan tidningen kan fyllas med ny konst.
Konstverket som under februari ligger ute till försäljning är en signerad gravyr av Åse Marstrander.

KULTUR

Tre böcker från 2017 på temat universitetet

Mattias Arreborn

2018-02-13

Trojkan är en till det yttre ganska klassisk utvecklingsroman (som i ”personlig utveckling”) med inslag av den i sammanhanget rätt obligatoriska desillusionstematik som hör genren till.

KULTUR

Klassikertipset: Thomas Mann - Doktor Faustus

Mattias Arreborn

2018-02-12

Doktor Faustus (1947) är den skönlitterära biografin om den likaledes uppdiktade tonsättaren Adrian Leverkühn. Boken kan betraktas som nobelpristagaren Thomas Manns (1871—1950) viktigaste jämte den än i dag populära släktkrönikan Buddenbrooks och den både infallsrika och torrt humoristiska (!) idéromanen Bergtagen.

KULTUR

En kvinnlig grovarbetare i humor

Bengt Berg

2018-02-08

En kvinnlig ”grovarbetare i humor” har hon kallats, Anna Fredrika Myrberg, som föddes i Norberg den 9 maj 1878 och som året därpå flyttade till Värmland med sin familj. Efter pappa veterinärens tidiga död följde för den ensamstående tvåbarnsmodern ekonomiskt bekymmersamma år. I början av 1900-talet kom Anna till Stockholm, där Västmannagatan 78 var hennes fasta adress fram till hennes död 1931.