logo

KULTUR

Satir: Saker som man inte behöver

Illustration: Carl Krantz

2018-05-09

Det finns saker som man vill ha eller behöver som man inte har råd med. Sedan finns det saker man inte behöver och inte vill ha som man faktiskt har råd med. Det finns till och med saker man inte vet att man behöver eller vill ha som man har råd med. För den sistnämnda kategorin finns Gekås i Ullared.

Jag stiftade bekantskap med denna firma någon gång under 1980-talet. Ett besök i dåvarande lokaler gjorde att min far köpte en så kallad tenniströja – eller pikétröja – för en billig penning. Efter första tvätten förstod han varför den var så billig. Tröjan tappade minst fem storlekar, färgen och formen. Något mer besök i handelsboden blev det inte.

Numer har Gekås vuxit och blivit ett begrepp i Sverige. Med miljontals kunder per år och en mångmiljardomsättning är företaget stort som i STORT! Kung Carl XVI Gustaf besökte varuhuset på sin Eriksgata 2013. Om det var för att shoppa billiga kallingar eller av artighet vet jag inte, men ett besök gjorde han!

Varuhuset har till och med fått en egen tv-serie. I avsnitt efter avsnitt kan man se hur tiotusentals besökare per dag irrar runt mellan gondolerna i varuhuset, lika skenbart desorienterade som myror i en myrstack. Mekaniskt plockar de på sig från erbjudandena i varuhuset, utan att veta om man någonsin kommer att använda det som slängs ner i korgen.

Det finns en hel räcka olika slags konsumenter som har förirrat sig in bland kram och krimskrams. Några har en ambitiös shoppinglista som de inte följer, andra gifter sig i något hörn av varuhuset, ytterligare några vandrar omkring lite mer medvetet planlöst och shoppar efter inspiration eller pris. För de som inte vill eller orkar shoppa tills de droppar finns det frisörer, fotografer, barer och annat att besöka. Lite lagom fördomsfullt finns en sportbar ämnad för trötta makar att sitta och dricka i, om än inte som barbarer så i alla fall tillräckligt för att bedöva tristessen.

Sålunda svämmar varuhuset över av shoppingsugna semesterfirare, pensionärer som vill göra sig av med sin påstått magra pension, unga par, medelålders par, ditresta grupper som har anlänt per buss och andra shoppingsugna människor. Shopping är den nya religionen, vad passar då bättre än ett varuhus med tiotusentals kvadratmeter med saker man inte ens visste att man behövde, eller ens fanns!

För handen på hjärtat, även om diskmedlet kostar i det närmaste noll så vem behöver tjugo flaskor? Hur många plagg passerar kassorna för att sedan hängas in i en garderob för evig glömska? Hur många ”bra att ha”-saker som har köpts på Gekås ligger i sin originalförpackning i förråd eller garage runt om i Sverige? Hur många verktyg, köksattiraljer eller elektronikprylar från varuhuset ligger och samlar damm runtom i landet? Men det är strunt samma för det var ju billigt! Är man i Ullared ska betalkortet gå varmt när den överfyllda shoppingvagnen dras genom kassan. Stämmer fördomarna så är det förmodligen en genom sportbarens försorg halvlurig gubbe som slantar. I vilket fall som helst är nära 100 procent av alla kunder som betalar tusenlappar av sina surt förvärvade pengar, helt övertygade om att de påsar de lämnar varuhuset med är fyllda med välbehövda fynd! Den ruelse de har vid uppackningen av påsarna när de har kommit hem är just då inte ens en hägring i fjärran! Glädjen att ha julklappsköpen avklarade redan veckan efter midsommar kan just då inte grumlas av att man förmodligen kommer att hitta just dessa fynd längst inne i källarförrådet när man letar efter påskpyntet året efter. Varför fundera över att badrumsskåpet – och inget annat skåp hemma heller – inte rymmer de 50 tuberna fyndtandkräm, 30 flaskor schampo, den låda duschtvål och alla andra produkter som släpats hem en masse. Alla skåp är ju redan överfyllda av tidigare inköp från varuhuset. Skynda att fynda!

Så fortsätt att raida varuhuset som om ni vore preppers som samlar saker inför armageddon. Känn er som vinnare! Men glöm inte att köpa ingredienser till pasta rosso på varuhusets matavdelning. Det är ett billigt sätt att överleva mellan turerna till Gekås. Utifall att alla fynd har orsakat ebb i kassan!

Teckna en prenumeration här
 

Jan-Erik Back

KULTUR

"Fan, pappa, nu är det tufft, nu är det jävligt tufft!"

Marte Michelet

Den norske författaren Jon Michelet dog i våras, 73 år gammal. Hans omfattande författarskap präglades av ett starkt samhällsengagemang och ställningstagande för tredje världen mot kapitalismen. Här skriver hans dotter, Marte, om sin far.

KULTUR

Matilda Magnusson: ”Jag behövde någon som kunde ge mig styrka”

Torbjörn Wikland

Matilda Magnusson sjöng i Varberg den 21 april i samband med utdelningen av Lenin- och Robespierrepriset. Som 12-åring ”fann” Matilda Magnusson Björn Afzelius. Det blev starten till en musikalisk karriär som nu lett fram till en skiva med sånger av – Björn Afzelius. Idag kombinerar Matilda ett lärarjobb med en solokarriär på scen. Här intervjuas hon av FiB/K:s Torbjörn Wikland.

KULTUR

Gerhard Nordström: "Krig löser inga politiska frågor"

Gösta Elmquist

I Folket i Bild/Kulturfront nummer 6-7 visas Gerard Nordströms verk från sviten Sommaren 1970 och De antimilitära planscherna, vilka befäste Nordströms position som en av vår tids främsta antikrigskonstnärer. Med 93 års erfarenhet är han övertygad: krig löser inga politiska frågor. Dessvärre har USA:s katastrofala Asienpolitik från 1900-talet inte förbättrats. Det säger konstnären till FiB/K:s gästredaktör Gösta Elmquist i en kort intervju.

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.