logo

NYHETER

Svåra översvämningar i Bangladesh

Kamrun Nahar och hennes familj har drabbats svårt av översvämningarna och vill nu lämna Haorområdet I nordöstra Bangladesh.

Översvämningarna i Bangladesh har pågått sedan i april. Experter och boende som nu lämnar våtmarksområdet Haor i den nordöstra delen av landet vittnar om att de behöver ett dedikerat system för tidig varning vid risk för översvämningar.

De senaste översvämningarna som drabbat stora områden i de nordöstra våtmarkerna har äventyrat livet för tusentals bönder. Department of Agriculture Extension, DAE, har uppskattat att mer än 200 000 hektar som användes för odling av boro-ris har blivit förstörda. 

Kamrun Nahar, hemmafru som bor med sin man och hennes två sönder i Aka Tona och Upazila i Sylhetdistriktet, berättar om hur svår situationen har blivit då hennes man, som brukade arbeta som bonde, nu inte längre kan göra det. Dessutom är det svårt att hitta annat arbete.

– Vi lider av översvämningarna sedan fyra månader. Även om regeringen har givit oss några lättnader så har de inte var tillräckliga. 
Kamrun Nahar vill flytta till huvudstaden på fastlandet. Hon, liksom många andra, vill att familjen ska vara säker och att barnen ska få en ordentlig utbildning.

Översvämningar har drabbat området tidigare, men kom mycket tidigare än vanligt i år. Någon förvarning kom inte heller från grannlandet Indien. Frågan många nu ställer sig är om dessa översvämningar är en följd av klimatförändringar. I fjol kom vintern i Bangladesh under en mycket kort tid, man kan till och med säga att vintern inte kom alls till landet. 

Frilansjournalisten Nadim Majid tror att det är ett resultat av klimatförändringarna.

– Klimatförändringarna är sanna. De är en realitet och därför har vårt land drabbats av översvämningar tidigare än någonsin förr.

Under det brittiska styret i Indien byggdes många floddammar. Nu tror många att dessa förändrade det naturliga flödet av vatten och att det kan vara en anledning till förändringarna. Dammar som nu är mycket gamla och i skriande behov av restaureringsarbete. Några säkra bevis eller någon fastställd förklaring till för varför Bangladesh nu drabbats så svårt finns dock inte.

Sheikh Iraj
Journalist Bangladesh
Översättning Janne Bjerkesjö


Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR!
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS


 

Sheikh Iraj

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.