logo

NYHETER

Svåra översvämningar i Bangladesh

Kamrun Nahar och hennes familj har drabbats svårt av översvämningarna och vill nu lämna Haorområdet I nordöstra Bangladesh.

Översvämningarna i Bangladesh har pågått sedan i april. Experter och boende som nu lämnar våtmarksområdet Haor i den nordöstra delen av landet vittnar om att de behöver ett dedikerat system för tidig varning vid risk för översvämningar.

De senaste översvämningarna som drabbat stora områden i de nordöstra våtmarkerna har äventyrat livet för tusentals bönder. Department of Agriculture Extension, DAE, har uppskattat att mer än 200 000 hektar som användes för odling av boro-ris har blivit förstörda. 

Kamrun Nahar, hemmafru som bor med sin man och hennes två sönder i Aka Tona och Upazila i Sylhetdistriktet, berättar om hur svår situationen har blivit då hennes man, som brukade arbeta som bonde, nu inte längre kan göra det. Dessutom är det svårt att hitta annat arbete.

– Vi lider av översvämningarna sedan fyra månader. Även om regeringen har givit oss några lättnader så har de inte var tillräckliga. 
Kamrun Nahar vill flytta till huvudstaden på fastlandet. Hon, liksom många andra, vill att familjen ska vara säker och att barnen ska få en ordentlig utbildning.

Översvämningar har drabbat området tidigare, men kom mycket tidigare än vanligt i år. Någon förvarning kom inte heller från grannlandet Indien. Frågan många nu ställer sig är om dessa översvämningar är en följd av klimatförändringar. I fjol kom vintern i Bangladesh under en mycket kort tid, man kan till och med säga att vintern inte kom alls till landet. 

Frilansjournalisten Nadim Majid tror att det är ett resultat av klimatförändringarna.

– Klimatförändringarna är sanna. De är en realitet och därför har vårt land drabbats av översvämningar tidigare än någonsin förr.

Under det brittiska styret i Indien byggdes många floddammar. Nu tror många att dessa förändrade det naturliga flödet av vatten och att det kan vara en anledning till förändringarna. Dammar som nu är mycket gamla och i skriande behov av restaureringsarbete. Några säkra bevis eller någon fastställd förklaring till för varför Bangladesh nu drabbats så svårt finns dock inte.

Sheikh Iraj
Journalist Bangladesh
Översättning Janne Bjerkesjö


Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR!
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS


 

Sheikh Iraj

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.