logo

KULTUR

Svenska akademien borde lyssna på Svenska akademien!

 2018-07-20

Det är skillnad på Svenska akademien och Svenska akademien. De frackklädda herrarna med snille och smak är inte kända för att spela hip-hop, reggae och liknande musik. Det är däremot den skånska parafrasen på Svenska akademien, med samma namn. De förra bör lyssna på de senare, menar journalisten och författaren Peo Österholm.

Akademien bildades 1999, inte av Carl XVI Gustav utan av några musiker i Landskrona. Den leds av Sture Allén den yngre, alias Carl-Martin Vikingsson.

Enligt dem själva tog bandet namnet som en humoristisk blinkning till Svenska akademien – gruppen ville helt enkelt förnya synen på vad som anses vara kultur. Texterna har ofta retat gallfeber på det politiska etablissemanget – inte minst konservativa nationalister.

Kanske har Svenska akademien, alltså den i Börshuset i Gamla Stan i Stockholm, något att lära av Svenska akademien. I Skåne. Den senare har nämligen upplöst sig men återuppstått. År 2009 meddelade bandet att Akademien skulle läggas ner men återuppstod några år senare.

Svenska akademien ger inte ut några priser utan vinner själv sådana. Redan 2002 vann Svenska Akademien pris för bästa mp3-släpp med låten Evig Envig på Swedish Hip Hop Awards. Bland utgåvorna kan vidare märkas skivan Framåt! – För Palestinas befrielse och Med anledning av.

År 2013 meddelade Svenska akademien att man tänkte återuppta verksamheten med nya inspelningar.

För närvarande har bandet sju medlemmar. Om de har varsin numrerad stol framgår inte men Sture Allén den yngre (det vill säga Vikingsson) förefaller fortfarande vara Akademiens ”ständige sekreterare”. Svenska akademien verkar vara mer i fas med nutida värderingar. Det är helt fritt att begära utträde. Och även återkomma. Det gjorde Leia Gärtner som utträdde men återkom under Malmöfestivalen 2008.

Eventuella #me too-kopplingar framgår inte av hemsidan. Men vilken hemsida gör det?

Med anledning av den senaste tidens uppståndelse kring Börshus-Akademien gjorde orkestern nyligen följande uttalande:

”Vi tog bandnamnet Svenska Akademien som ett ifrågasättande av institutionen med samma namn. Som en humoristisk blinkning och ett försök till förnyelse av synen på vad kultur kan vara. Nu när de (alltså akademien i Gamla Stan, red anm.) överträffat varje möjlig form av satir, lite som Trump, känns det hela en aning snopet. De har gjort vårt jobb bättre än vi någonsin hade kunnat prestera.”

Peo Österholm

KULTUR

Fanny å Farmor

Ett inlägg under pågående valrörelse av Kristina Eriksson och Hans-Magnus Meincke.

KULTUR

Musikaliskt mirakel

Margareta Zetterström

När Bach gjorde det inledande preludiet i Das Wohltemperierte Klavier spelbart för alla gläntade han på dörren till musikens underbara värld. Det menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.

KULTUR

Illusion – sant eller falskt?

Eva Wernlid

Än lever det gamla järnbruket i Avesta, ett semestertips som står sig i alla väder. I år visar Avesta Art utställningen Illusion, en samlingsutställning med tretton konstnärer. Fotografen Eva Wernlid har besökt utställningen. Här återger hon den i ett kortare referat.