logo

REPORTAGE

"Sverige måste snabbt ratificera FN-avtalet om kärnvapenstopp"

Natoländernas medverkan i Aurora 17 är oroande. Att försvarsministern luckrar upp Sveriges alliansfrihet är inget annat än landsförräderi, säger Sten Sandberg, Nätverket mot Nato Gotland.

2017-10-19

Sten Sandberg, samordnare och initiativtagare till Nätverket mot Nato Gotland, är starkt kritisk till att Natosoldater och trupper deltog i krigsövningen Aurora 17 på Gotland.

- Jag är för ett starkt försvar av Sverige och Gotland och det är bra att försvaret övar regelbundet. Men det ska enbart vara svenska soldater som deltar på svensk mark, gärna i kombination med civilförsvaret.

Sten Sandberg, och de flesta gotlänningar, är inte motståndare till svenskt försvar. Tvärt om. Han såg gärna att Gotland fick tillbaka försvarsgrenar som tidigare har plockats bort, ett efter ett. 

- Gotland skulle behöva ett kustartilleri och ett mobilt luftvärn. Men vi ska vara alliansfria. Det går inte att vara alliansfritt land när vi övar tillsammans med Nato. Nu är det därför än viktigare att Sverige snabbt ratificerar och skriver under FN-konventionen om kärnvapenstopp.

Idealet för försvaret vore en stark lokal förankring enligt Sten Sandberg. Han skulle vilja se en bataljon för södra delen av ön, en för mittendelen och en för den norra.

- Det är vi som bor här som känner till varje stig, varje del av ön. 

Försvarsviljan bland gotlänningar bedömer han som stor. Och det kan ha en historisk bakgrund eftersom i stort sett alla familjer och släkter på ön hade militärer då Gotland var starkt befäst. Däremot är motståndet till Nato stort. Tio procent av alla gotlänningar skrev under namninsamlingen 2016 då värdlandsavtalet skulle upp i riksdagen.

- Natos medverkan i Aurora 17 är oroande. Att försvarsminister Peter Hultqvist luckrar upp vår alliansfrihet på det här sättet anser jag inte vara något annat än landsförräderi.

Att kalla försvarsministern för landsförrädare är starka ord…

- Ja, men jag kan inte se det på annat sätt. Allt som vi kämpa så hårt för genom åren, allt som vi uppnått genom att vara alliansfria och neutrala, kan förändras. 

Genom värdlandsavtalet med Nato kan Sverige riskera att hamna i ett läge, exempelvis vid oroligheter i Baltikum, då Nato beslutar placera soldater och trupp i landet och då vi riskerar att få kärnvapen på svenskt territorium.
Natos medverkan i Aurora 17 rubbar därmed också säkerhetsläget i Östersjön.

- Att Sverige snarast möjligt ratificerar FN-avtalet om stopp av kärnvapen är otroligt viktigt. Att Natotrupper medverkar i Aurora 17 kan få Ryssland att rusta upp i området. Det är mycket oroande.

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Jan Bjerkesjö

REPORTAGE

Striden i Göteborgs hamn – Det nya hotet mot fackföreningsrörelsen

Mårten Färlin

2018-01-17

Den svenska fackföreningsrörelsen vilar tungt på ett starkt bärande ben: hotet om strejk. Men vad händer om det benet amputeras? Regeringens ambition att begränsa strejkrätten väcker frågor som kan få grundvalarna för den fackliga rörelsen att skaka – allt för att klämma åt några hamnarbetare på västkusten.

Kvällens TV-program Uppdrag Granskning tar upp konflikten. Därför kan du redan nu läsa FiB/K:s reportage, som publiceras i morgondagens utgivning av årets första nummer.

REPORTAGE

Mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten

Becky Garcia Acuna

2018-01-09

Tre och en timmes bilfärd utanför Guadalajara, huvudstaden i den mexikanska delstaten Jalisco, ligger Zapotitlán de Vadillo. Becky García Acuña, skribent, och Maj Lindström, fotograf med fjorton år i Guadalajara, var på plats i Zapotitlán de Vadillo för att berätta hur de små producenterna av den traditionella, handgjorda spritdrycken mescal pressas av de stora producenternas starka organisationer. Hur de stora vill befästa sin kommersiella makt på de smås bekostnad.

REPORTAGE

Myller av liv i ett slumrande brukssamhälle

Agnes Käll

2017-12-15

En lördagskväll i den sörmländska bruksorten Hälleforsnäs visas Metropolitans uppsättning av Trollflöjten på bio. Operalivekonceptet, som förvandlar Folkets hus till en scen i föreställningen, drar fullt hus nästan varje gång. Hur kommer det sig att den folkliga kulturen har överlevt förlusten av det bruk som tjänade samhället i över trehundra år? En önskan att fånga ”bruksandan” slutar i en mindre odyssé när Agnes Käll och Eva Wernlid utforskar lokalsamhället.

REPORTAGE

Hur står det till med Socialdemokraternas alliansfrihet?

Mårten Färlin

2017-11-13

Den militära alliansfriheten ligger fast. Det påstår Socialdemokraterna. Men frågan är om alla partimedlemmar verkligen håller med. Hur enigt är egentligen partiet om Peter Hultqvists försvarspolitiska linje?