logo

DEBATT

TTIP hotar smart politik

Det handelsavtal som nu förhandlas mellan EU och USA riskerar att omöjliggöra återkommunaliseringar av privatiserade offentliga åtaganden, skriver Lucas De Vivo.

Runt om i världen pågår en ny trend. Kommuner återtar driften av olika samhällsbärande funktioner som privatiserade på 1980- och 90-talen, som sophämtning och gaturenhållning, berättar Arena magasin. Anledningen är att det blir mycket billigare för kommunerna att driva det själva än att ha det på dyr entreprenad. Det är helt enkelt smart politik att driva saker själv istället.


Men kommunerna får skynda sig om de vill hinna genomföra dessa ny-gamla idéer. För om de politiska ledarna i EU och USA får som de vill kommer företagen att kunna kräva tillbaka de pengar de anser sig ha förlorat från kommunerna. Enligt paragrafen om ISDS – investor state dispute settlement i TTIP-avtalet förlorar stater sin rätt att genomföra förändringar som skadar företags investeringar. Dessa fall kan, enligt klausulen, behandlas i en särskild domstol, och rundar därför det nationella rättsväsendet och ger företag en chans att stämma stater. Tanken är att klausulen ska uppmuntra utländska företag att investera i länderna som det finns ett avtal med. Många har kritiserat klausulen för att ge storföretag för mycket makt.


Klausulen finns redan med i andra frihandelsavtal. Till exempel så har Vattenfall stämt den tyska staten två gånger, en för striktare regler kring kolkraftverk och en för att de beslutat att fasa ut kärnkraft. Olje- och kolföretaget Lonely Pine har stämt den kanadensiska staten för att de förbjudit den miljöskadliga metoden fracking. När Australien bestämde sig för att införa neutrala förpackningar för cigaretter blev de stämda av tobaksjätten Phillip morris. Och så pågår det med över 50 fall per år.


För Sveriges del kan det innebära att det förslag som nu utreds om att förbjuda vinster i välfärden, och som var en viktig valfråga, leder till stämning från de privata välfärdsföretagen.


För den som vill läsa mer om TTIP finns nu alla dokument från förhandlingarna, som tidigare varit hemliga, publicerade på internet. Det är Greenpeace i Nederländerna som har lyckats få tag på dokumenten och lagt upp dem på ttip-leaks.org.

Lucas De Vivo

DEBATT

Wallströms lögnaktiga svar!

Christer Lundgren

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande om krisen i Venezuela är inte bara slirigt. Det är direkt lögnaktigt!

DEBATT

Miljön kan inte räddas i ett ojämlikt samhälle!

Lars Drake

Imorgon lördag fortsätter de Gula västarna att demonstrera i Frankrike. Den tändande gnistan för demonstrationerna var höjningen av bensin- och dieselskatter – en punktskatt som slår mot fattiga. Lars Drake, adjungerad professor i miljöekonomi och medlem i FiB/K skriver om varför miljön inte kan räddas i ett ojämlikt samhälle.

DEBATT

Kan Gula västarna bli verklighet i Sverige?

På Facebook finns redan minst två svenska grupper som heter Gula västarna. En med liknande budskap som Gula västarna i Frankrike. De ska ha en manifestation den 2 februari. Men det finns också en grupp med högerextrem och främlingsfientlig ton. De ska ha möte imorgon i Stockholm.   Men kommer vi att få se några Gula västar här i Sverige à la modell Frankrike? FiB/K har frågat runt.

DEBATT

Hon har skrivit boken alla borde läsa - om stormen kommer...

Torbjörn Wikland

Fortfarande är tusentals människor utan el på grund av stormen Alfrida. Journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg har skrivit Prepping - boken alla borde läsa inför nästa oväder eller krig. Torbjörn Wikland som själv hamnade mitt i ovädret recenserar boken.