logo

NYHETER

Utrikesnyheter: Kritiserad intervention

Mouammar Kadhafi. Foto: US Navy/Wikimedia Commons

2018-04-11

Kritiserad intervention
Under besök i Tunisien i februari kritiserade Frankrikes president Emmanuel Macron Natos intervention i Libyen 2011, den intervention som dåvarande president Nicolas Sarkozy var tillskyndare till. Natoaktionen, som även Sverige deltog i med spaningsflyg, ledde till att president Mouammar Kadhafis regim störtades och han själv mördades. Khadafi hade med oljepengar i ryggen tagit många initiativ för Afrikas självständighet.

Libyen föll ihop och fungerar fortfarande inte. ”Europa, USA och vissa andra har ansvar för det nuvarande läget i Libyen”, sa Macron. ”Jag glömmer inte att många beslöt att man måste göra slut på den libyska ledaren, utan att det fanns något projekt för fortsättningen.”

Vid avresan mot Dakar återkom Macron till Libyenfrågan: Även om man erkänner att ”det nuvarande läget främst beror på åren med tyranni”, påminde han om att ”idén att ensidigt och militärt reglera situationen i ett land är en fadäs”.
(Le Monde)

Översättning: Lasse Lindström

Teckna en prenumeration av FiB/K här

Lasse Lindström

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.