logo

NYHETER

Utrikesnyheter: Kritiserad intervention

Mouammar Kadhafi. Foto: US Navy/Wikimedia Commons

2018-04-11

Kritiserad intervention
Under besök i Tunisien i februari kritiserade Frankrikes president Emmanuel Macron Natos intervention i Libyen 2011, den intervention som dåvarande president Nicolas Sarkozy var tillskyndare till. Natoaktionen, som även Sverige deltog i med spaningsflyg, ledde till att president Mouammar Kadhafis regim störtades och han själv mördades. Khadafi hade med oljepengar i ryggen tagit många initiativ för Afrikas självständighet.

Libyen föll ihop och fungerar fortfarande inte. ”Europa, USA och vissa andra har ansvar för det nuvarande läget i Libyen”, sa Macron. ”Jag glömmer inte att många beslöt att man måste göra slut på den libyska ledaren, utan att det fanns något projekt för fortsättningen.”

Vid avresan mot Dakar återkom Macron till Libyenfrågan: Även om man erkänner att ”det nuvarande läget främst beror på åren med tyranni”, påminde han om att ”idén att ensidigt och militärt reglera situationen i ett land är en fadäs”.
(Le Monde)

Översättning: Lasse Lindström

Teckna en prenumeration av FiB/K här

Lasse Lindström

NYHETER

Förr och Nu som webbtidskrift!

Christer Lundgren

Sugen på att läsa något nytt i helgen? Nu har kulturtidskriften Förr och Nu återuppstått. Det är en till FiB/K närstående kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Och som nu finns som webbtidskrift. 

NYHETER

Broraset i Genua – Ingen överraskning

Margareta Zetterström

Journalisten Fabrizio Gatti visar att skadorna på den nu kollapsade Morandibron i Genua varit kända åtminstone sedan den 1 februari i år. Ändå vidtogs inga åtgärder. Det vittnar om en låt gå-mentalitet av monumentalt slag, menar författaren och översättaren Margareta Zetterström. 

NYHETER

Nya piratdåd av Israel

Lars Drake

Nu har det hänt igen. Israel har kapat två fartyg på väg till Gaza för att bryta blockaden. Kapningarna har skett på internationellt vatten. Fartyget tvingades till israelisk hamn och besättningen fängslades. "Det är piratverksamhet och ett grovt brott mot internationell lag", skriver Lars Drake, kapten på Ship to Gazas segelfartyg Freedom mellan Varberg och Amsterdam.