logo

NYHETER

Arbetet fortsätter för att förmå Sverige att ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen

Till FN:s Generalförsamling

FN-konventionen om ett kärnvapenförbud antogs i Generalförsamlingen. Sverige bidrog till att föra fram ICAN:s förslag på kärnvapenförbudet. Beslutet var helt i linje med den svenska traditionen att gå i spetsen för fred och nedrustning.

Efter påtryckningar från USA och NATO har den svenska regeringen med stöd av flertalet partier i den svenska riksdagen nu meddelat att Sverige tills vidare avstår från att underteckna och ratificera avtalet. Man vill hellre utreda frågan och bland annat inrätta ett kunskapscentrum om kärnvapen.Men kunskap saknas inte. ICAN har beskrivit de förfärande konsekvenser som användning av kärnvapen skulle medföra och därmed vidgat frågan från enbart militärpolitik till en moralisk, existentiell nivå.  En kunskap som 80 procent av svenska folket tagit till sig. Därför kräver svenska civilsamhället att Sverige signerar och ratificerar konventionen. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att så sker.

Undertecknare (25 juli 2019):

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Fredsrörelsen på Orust, Föreningen Centrum för Ekologisk Teknik, Föreningen Folket i Bild/Kulturfront, Föreningen Nämnforsens Kvinnominne, Gröna Kvinnor, Kvinnor för Fred, Miljörörelsens Kärnavfallssekretariat, Svenska Fredskommittén, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Svenska Pugwash, Svensk-Kubanska Föreningen, Sveriges Fredsråd

Vi representerar ett brett urval av det svenska civilsamhällets organisationer.

Webbred.

NYHETER

Stor ilska bland folket!

Jan Fredriksson

Över 14 500 helsingborgare vill ha en folkomröstning om sitt energibolag, Öresundskraft. Det är resultatet av tre månaders namninsamling mot kommunledningens planer på att sälja kommunens energibolag som förser stora delar av kommunen med fjärrvärme, el, fibernät med mera.

NYHETER

Mats Parner skriver om damfotbolls-VM

Mats Parner

Det går en damfotbollsvåg genom Europa. På tisdag spelar det svenska damlandslaget sin första match i VM i Frankrike. Fotbollstokige Mats Parner skriver om tjejernas enorma framgångar.  Och att årets turnering är slutsåld...