logo

REPORTAGE

Nu kämpar Hugo Blanco för miljön

Ryktet om att Hugo Blanco var i stan spred sig. Under fotograferingen dök det upp ett gäng med skolungdomar från Tappströmskolan på Ekerö och ville tala med Hugo för de hade sett honom på Facebook. Foto: Eva Wernlid

Vem var äldst i det globala demonstrationståget för klimatet i fredags? Jo, frihetshjälten Hugo Blanco, 84. Han var i Sverige för att sin dotter Carmen och lansera sin nya bok

FiB/K:s Eva Wernlid träffade Hugo och Carmen i folkmassorna och fick en pratstund med Hugo.

Varför är du i Sverige nu?

– Av familjeskäl, för att hälsa på min dotter Carmen, men också för att hålla föredrag i England, Danmark och Sverige.

Vilken är den viktigaste frågan i världen i dag?

– Klimatfrågan, den hotar inte bara mänskligheten utan allt levande på jorden och det är kapitalismen som hotar moder jord med sin rovdrift.

Vad är det viktigaste frågan i Peru idag?

– Det är också klimatfrågan. Regnskogarna skövlas, gruvnäringen förstör klimatet och glaciärerna smälter.

Får du vara ifred i Peru, vara en fri man numera?

– Det är inga problem

Tips! I FiB/K nummer 4 som kommer i april, kan du läsa en lång intervju med Carmen Blanco av Hans O Sjöström där hon berättar om sitt liv ”utan” pappa Hugo. Men också om kampen mot klimathotet.

Eva Wernlid

REPORTAGE

Virtanen möter Myrdal! Stor intervju

Fredrik Virtanen

60-talsvänstern beskriver han som alkoholister som tog en sup och svaldes av statsetablissemanget. Fredrik Virtanen åkte till Varberg och träffade en mångårig FiB/Kulturfront-medarbetare, som inte behöver någon närmare presentation.

REPORTAGE

Gula västarnas vrede!

Christer Lundgren

Är de gula västarna den första delen i en ny fransk revolution? De har i alla fall lyckats med vad varken fackförbunden eller de politiska motståndarna har gjort. De har fått stor genomslagskraft och de har fått president Macron att backa på några punkter. FiB/K:s medarbetare Christer Lundgren skriver om de Gula västarna. 

REPORTAGE

Kampen för fred och folkstyre

Christer Lundgren

I julnumret av Folket i Bild/Kulturfront skildrar Christer Lundgren den folkliga kamp som låg bakom införandet av parlamentarisk demokrati i Sverige för 100 år sedan. Här fortsätter hans berättelse.

REPORTAGE

Jadens mästare

Lasse Lindström

En enda skulptur kan ta år att skapa, när jademästaren Lin Bozheng snidar sina mest detaljerade verk. På en utställning vid Kinas kulturcentrum i Stockholm visade han upp egna arbeten, men även verk som hans far och son skapat. Här berättar FiB/K:s Lasse Lindström om sitt möte med jadens mästare.