logo

DEBATT

Tag Hindutva på allvar!

Gautam Navlakha är en av de fem rättighetsaktivister som tisdagen den 28 augusti 2018 arresterades av indisk polis. Foto: Faksimil.

2018-08-31

Jan Myrdal skickade på onsdagen (29 augusti) en text till SVT Opinion om gripandet i Indien av fem framstående rättighetsaktivister” Han bad om svar med vändande post, men fick inget, vilket han uppfattade som de facto en refusering beroende på att kritik mot Hindutva var ”för svensk exportindustri taktiskt olämplig”. Därför har han skrivit följande skarpare inlägg för FiB/K och vidare spridning.

I det extremt följsamma Sverige, där det inte finns någon av kapital och stat obunden större mediekanal, får redaktionerna, till skillnad från dem i större men därför också något mer självständiga stater, tunghäfta när övergrepp sker i länder som inte tillhör de vilka av styrande i ”Väst” utsetts till skurkar. Som nu med arresteringarna av oppositionella intellektuella i Indien. Därför måste bakgrunden till det som nu sker i Indien belysas.

Tisdagen den 28 augusti 2018 arresterade indisk polis fem rättighetsaktivister. Däribland den Gautam Navlakha som har stark anknytning till Sverige. AP skrev från New Delhi: ”Polisen anklagade de fem för att ha hållit tal vilka utlöst protester och våld mellan låg-kast daliter och högergrupper nära den västliga staden Puna i december. /.../ Polisen sade att de fem aktivisterna, vilka arresterades på tisdagen, hade upphetsat daliter från hinduismens lägsta kast att gå mot högergrupper på ett möte den 31 december, vilket ledde till ett dödsfall.”

The Press Trust of India meddelade; ”De under tisdagen arresterade var telugupoeten Varvara Rao i Hyderabad, Vernon Gonzalves och Arun Farreira i Mumbai och Gautam Navlakha och Sudha Bharwaj i New Delhis omgivning.” Enligt BBC skrev Aakar Patel från Amnesty International i Indien om detta: ”Alla dessa är kända för att ha verkat för att skydda rättigheterna för några av Indiens fattigaste och mest marginaliserade.”

Detta var ytterligare ett steg i den nuvarande indiska regeringens medvetna Hindutva-politik vilken redan i stora delar av landet lett till inbördeskrigsliknande tillstånd, där blodigt klassförtryck klätts i kast och religionsdräkt.

Ordet och begreppet skapades 1923 av nationalisten Savarkar för att ”återta territoriet, återupprätta religionen, bevara Veda (de fyra äldsta religiösa sanskrittexterna från före vår tideräkning) och Shastra, (lärotexterna), beskydda kor och brahmaner och upprätta suveränitet och utbredande av hinduisk berömmelse och ära.” Sakligt är detta lika diffust och osakligt som ”tysk ras”. Det nu regerande partiet, BJP, tog det till sin officiella ideologi 1989.

I båda fallen tar ideologien sig i praktiken form som blodig rasism och grymt klassförtryck. Det vidriga kastsystemet dolt bakom orden ”beskydda kor och brahmaner” säkrar makt och egendom hos fåtalet överklass och högkast. Det ideologiska ”hinduiska” greppet över även de förtryckta i Indien har bland annat lett till att mellan 1998 och 2018 begick där 300 000 skuldsatta småbönder självmord i stället för att endera individuellt skära halsen av penningutlånare eller verksamt politiskt organisera sig till självförsvar.

I svensk offentlighet har dock Hindutva i Indien nu fått lika liten uppmärksamhet som här en gång det inledande talet i Tyskland om ”undermänniskor” och ”tysk ras” fick.

Av detta bör vi lära och denna gång verkligen, trots den usla svenska nyhetsförmedlingen, sprida kunskap om vad Hindutva i indisk verklighet nu står för. Ty läget där börjar alltmer likna sent tyskt tjugotal.

Jan Myrdal

DEBATT

Olagliga sanktioner mot Iran

Peo Österholm

USA-Iran – vad beror konflikten på? Konflikten? Men det är ingen konflikt, lika lite som Israel-Palestina är en ”konflikt”. Det handlar i stället om utpressning, hot, ensidiga övergrepp, olagliga sanktioner. Om en regim torterar en politisk fånge – är det en ”konflikt”?

DEBATT

Sarajevo-listan och fredsbomberna över Balkan

Mats Parner

Den 32-årige serben och tvåbarnsfadern Novak Djokovic är en av världens främsta tennisspelare med 15 vunna Grand Slam-titlar. Björn Borg erövrade 11, även det imponerande, dock vid en tid med klart beskedligare konkurrens.

DEBATT

Kerstin Käll svarar Britta Ring!

Kerstin Käll

Britta Ring har kommenterat intervjun med mig i nr 5/2019 av FIB/K. Hon vänder sig mot att jag är motståndare till legalisering av cannabis och argumenterar mot målsättningen ”Ett narkotikafritt samhälle”.

DEBATT

Den moralistiska narkotikapolitiken blir allt svårare att försvara

Britta Ring

I FiB Kulturfront nr 5 intervjuas överläkaren Kerstin Käll, motståndare till all legalisering av cannabis och gammal vän till Nils Bejerot (1921 – 1988), framgångsrik influencer i narkotikafrågan och upphovsman till målsättningen ett narkotikafritt samhälle. Britta Ring svarar i ett debattinlägg.